Jordskokksuppe av Anita Dietrichson

Gjesteblogg Anita Dietrichson en businesswoman og bybonde

Anita har en travel hverdag som direktør for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen. Derfor nyter hun å komme på landet til sitt drivhus og kjøkkenhage. Hun er opptatt av å dyrke mesteparten selv, økologisk, og maten lager hun alltid fra bunnen av. Hun syntes det var gøy å bli spurt om å gjesteblogge hos Morgenfugl fordi dette kan inspirerer flere til å være med på  «den grønne bølgen».

Jordskokk er en av de enkleste grønnsakene du kan dyrke, og eksklusiv og lekker. Du kan høste av den hele høsten og vinteren. Foreløpig litt eksklusiv, både fordi den er vanskelig å få tak i, og er relativt dyr å kjøpe. Bruk jordskokken til purè, til suppe, til jordskokkchips, bak den sammen med andre rotgrønnsaker, eller ha de oppi som en pytt-i-panne. Jordskokken går til alt, enten den er most, kokt, stekt eller fritert. Det kan virke som litt av en jobb å skulle skrelle jordskokkene, derfor børster jeg de skikkelig rene, og kutter bort «småvortene» og koker de med skallet på. Hele.

Morgenfugl sin anmeldelse: Når jeg tok den første skjeen av jordskokksuppen var jeg i drømmeland. Min første reaksjon var ” dette er den beste suppen jeg har smakt”. Morgenfugl sin ledsager fikk det ærefulle oppdraget av å lage suppen og her kommer noen ekstra tips. Har du ikke hvitvin kan du bruke saften av et eple + litt epleeddik cider. (Av urter brukte han gressløk, og grønnsakskraft.) Dersom du ønsker en litt mer hverdagslig variant kan du erstatte fløte med melk, denne suppen har en fyldig og rik smak i seg selv. Denne suppen kommer vi garantert til å lage igjen…

 

Jordskokksuppe

• Ca 400 gram jordskokk
• 3-4 vårløk
• 2 fedd hvitløk
• Urter (denne gang brukte jeg løpstikke – en god neve!)
• 1 dl hvitvin
• 3 dl kyllingkraft
• 2 dl fløte
• Salt og pepper
Vask og skrubb jordskokken, og kutt bort de største «vortene». Grovskrell de. (Jeg pleier ikke å finskrelle som potet, det er for mye jobb). Kutt i skiver, og ha i gryte sammen med finkuttet vårløk, urter, hvitløk og olje. Surres lett. Deretter has hvitvin og kraft i. Kokes på svak varme i ca 20 minutt. Ha i fløten på slutten. Kjør suppen glatt med en stavikser. Smak til med salt og smør.
Pynt:
• ½ grønt eple i lange strimler
• Litt koriander
• 1 jordskokk til fritering (tynne skiver som stekes i nøytral olje)
• Litt lodderogn
Server suppen med pynten mens den er varm.

Vil du inspireres av noe av det Anita dyrker og lager mat av se her:

Facebook
Instagram
Jobb

Foto: Anita S Dietrichson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *