Tomatgleder

Foto & tekst: Anita Dietrichson

Jeg får vann i munnen av å tenke på gode tomater, fullmodne, duftende og solrike. Når tomatavlingene er store, er det heldigvis mange og spennende varianter å bruke denne markens grøde på. Og du må endelig huske å samle frø fra favorittene dine.

Tomater skal spises med omtanke. Spise dem når de er på sitt beste, og la være når de ikke er gode. Slik grekerne gjør, fråtser i tomatsalat om sommeren, og om vinteren spiser hvitkål. I år har drivhuset mitt hele 8 tomatplanter. De er sådd fra bunnen av, første runde på ettervinteren, og neste runde i mai, for å kunne ha nye og friske planter å høste av senere i år, i fjor helt til november. Mine tomatsorter er tilpasset våre matvaner, og derfor anbefales det å dyrke litt av hvert. For eksempel er de gule, små og søte egner seg spesielt godt til sylting og salsa, mens plommetomatene er gode til ketchup. En allroundtomat må også være i mitt sortiment. Alle må finne sine egne favoritter. Frø kan du selvsagt kjøpe, men min sterkeste anbefaling er å høste disse selv fra de tomatene du syntes smaker best. Det var fra et hyggelig besøk på en god restaurant i København sammen med mine to døtre, en februardag for fem og et halvt år siden, at jeg første gang smakte mine aller beste gule tomater. Og de er fortsatt mine favorittomater. En må-ha-tomat.

Hvis tomtene sprekker eller blir brune ved bladfestet skyldes det oftest ujevn vanning. De skal knipes (unntatt busktomat). Tomater trenger jevn vanning, og formuldet kugjødsel er bra da de ikke liker for mye kvelstoffer. For mye gjødsel gir store og mørkegrønne blader og mindre og senere tomater. Gi de optimalt med sol, og drivhus er absolutt å anbefale. Og ikke mange månedene etter at du har høstet de siste tomatene, er det bare å begynne på nytt igjen – fra begynnelsen. Et lite frø i jorden, blir til ……

Anitas tomatgodt

Tomatsaus (og senere til tomatsuppe)
1 liter ferdig oppkuttede tomater i små terninger (med både skinn og kjerner)
Et par never med urter
1 – 2 løk (finhakkes)
1 – 2 spiseskjeer olje

Ha de oppkuttede tomatene i en gryte sammen med oljen og de finhakkede urtene og løken. La stå og simre ca 1 times tid. Kjør det i foodprosessor eller stavmikser. Fryses ned i kartonger.

Denne tomatsausen er ypperlig til pasta og pizza, til sauser og ikke minst til «verden beste tomatsuppe», som er en av mine egne signalretter. Da blander jeg 1 del tomatkraft til ½ del god kjøttkraft og en god slump kremfløte. Smak til med salt og pepper. Denne serverer jeg kald om sommeren med en klatt rømme i midten, eller om vinteren som en tradisjonell tomatsuppe med det tilbehøret jeg har tilgjengelig.

Fra Venstre, Anita viser tomatene fra drivhuset sitt til Trine

Tomatsalsa
5 finhakkede mellomstore tomater
1 hvitløksfedd
En neve basilikum eller koriander
½ liten chili (pass på og tilpass styrken)
1 liten rød løk eller 1-2 charlottløk
½ lime
Salt og pepper
Sukker hvis du ikke bruke søte tomater (jeg bruker mine gule små fra drivhuset og da trenger jeg ikke å søte de opp).

Hakk tomatene og ha de i en bolle, hakk deretter hvitløk, urter, chili, løk og ha det i bollen. Tilsett limesaft, salt og pepper, ev også sukker. La stå et par timer og trekke. Ha på nystekte loffskifer. Noen foretrekker å bruke bagetter og steke disse i olje, jeg foretrekker meiersmør ☺

Tomatketchup – oppskrift fra Tina Nordström

6 – 8 tomater
½ dl lys brunt sukker
1 spiseskje hvitvinseddik
Halvannen spiseskje tomatpurè
En finhakket løk og ett fedd hvitløk
1 teskje friske timialblader eller estragonblader (jeg pleier å ha minst en neve)
To teskjeer Worchestershiresauce
Meldonsalt og pepper etter smak
Tre til seks dråper Tabascosaus.

For å få av skinnet på tomatene skal du sette et kryss i bunnen og droppe de i kokende vann i ca 30 sekund, og deretter over i en bolle med isvann i 30 sekund. Flå så av skinnet. Finhakk tomatkjøttet og over i en kjele sammen med alle ingrediensene unntatt salt, pepper og Worchestershiresausen. La koke i 25 min, og la koke litt inn uten lokk, slik at det blir minimalt med fukt igjen. (Noen tomater har mer vann i seg enn andre). Avkjøles og deretter i blender eller med stavmikser og tilpasses med salt, pepper, Worchestershiresauce og over på rene glass- eller plastflasker. Holdbar i ca 10 dager i kjøleskap, eller putt i frysen.

Oppskrift på langtidshevet foccasia (Trine´s Matblogg)

Lykke til.

Hilsen Anita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *