🧅 Den Franske Løksuppen som Smelter Hjerter – og Osten!

🧅 Den Franske Løksuppen som Smelter Hjerter – og Osten!

Er det mulig å forelske seg i en suppe? Svaret er ja – i hvert fall når den begynner med ekte kraft på oksebein og avsluttes med sprø krutonger og gyllen smeltet ost.

Denne klassiske franske løksuppen er min hyllest til slow food, til kjøkken med varme gryter og til øyeblikk hvor du kjenner at du virkelig smaker noe ekte. Det er en rett som er enkel i ingredienser, men rik på smak – og den gjør seg like godt en kjølig sommerkveld som midtvinters.

Vil du prøve selv? Her er oppskriften – rett fra mitt eget kjøkken.

Oppskrift på ekte fransk løksuppe (4 porsjoner)

Ingredienser:

  • 5 store gule løk

  • 2 ss smør

  • 1 ss olivenolje

  • 1 ts sukker

  • 1 ss hvetemel (valgfritt – gir en litt tykkere konsistens)

  • 1,2 liter oksekraft (gjerne hjemmelaget på bein)

  • 1 dl hvitvin (kan sløyfes, men gir ekstra dybde)

  • 1 laurbærblad

  • 1 kvist fersk timian eller ½ ts tørket

  • Salt og pepper

Topping:

  • 4 skiver godt landbrød eller baguette

  • 100–150 g revet Gruyère (eller Comté / Jarlsberg)

Slik gjør du det:

  1. Karamelliser løken
    Skjær løken i tynne skiver. Varm smør og olje i en stor gryte. Ha i løken sammen med sukkeret og la det stå på lav varme i ca. 30–40 minutter, til løken er gyllenbrun og karamellisert. Rør jevnlig.

  2. Bygg suppen
    Tilsett hvetemel og rør i 1–2 minutter (hvis du vil ha fyldigere suppe). Hell i hvitvinen og la den koke inn i noen minutter før du tilsetter kraft, laurbærblad og timian. Småkok i 20–30 minutter. Smak til med salt og pepper.

  3. Gratiner og server
    Hell suppen i ildfaste suppeskåler. Legg en brødskive på toppen og dryss over rikelig med ost. Gratiner under grill i ovnen på 200–225 °C i ca. 5–10 minutter, til osten er boblende og gyllen.


Vinanbefalinger – fra luksus til kupp

Vil du unne deg noe ekstra?

Chassagne-Montrachet 2023 – Clos Devant
Smør, sitrus, finesse og nok kraft til å møte osten. En klassiker som virkelig løfter suppen.


  • Savagnin fra Jura – særlig fra Côtes du Jura:
    Har et lett oksidativt preg med nøtter, mineraler og sitronzest. Perfekt match til løkens sødme og den salte osten.

💛 Mye vin for pengene?

  • Muscadet Sèvre-et-Maine sur Lie (Loire)
    Superrimelig, mineralsk og frisk – perfekt til smeltet ost og brød!
    Se etter produsenter som Domaine de la Pépière eller Jo Landron for ekstra kvalitet.

Alkoholfritt?

Prøv en lett perlende, syrlig eplemost – gjerne fra Filippa eller Discovery-epler. Syren renser og frisker opp.

❤️ Gjestene våre sier det best!

Vi bestilte tapas til et bursdagsselskap. Topp service og alle gjestene skrøt veldig av hvor god maten var! Meget bra sammensatt tapasmeny med rause porsjoner og nydelig presentasjon. Kan anbefales!
Ikke nøl! Du/dere vil ikke angre. Og dere vil få lykkelige gjester♥️
Vi fikk servert mat fra Morgenfugl i vår sønns bryllup og en større suksess kunne de ikke levert! Alt fra presentasjon av mat og drikke, for ikke å snakke om hvordan alle fristelsene var dandert på fatene. Og! Grillbufeeten!! Har ikke ord! Dette var den beste serveringen vi kunne fått, og vi vet flere prater om den.
Brukte Morgenfugl til catering i bryllupet vårt. Grillbuffet. Strålende fornøyd. God oppfølging i forkant og nydelig mat.
Veldig god og vennlig service selv om vi bestilte tapasmåltidet på litt kort varsel. Familiemiddagen ble en fest med utallige lekre retter. Takk for maten! Dette blir ikke siste gang.