Er det mulig å forelske seg i en suppe? Svaret er ja – i hvert fall når den begynner med ekte kraft på oksebein og avsluttes med sprø krutonger og gyllen smeltet ost.
Denne klassiske franske løksuppen er min hyllest til slow food, til kjøkken med varme gryter og til øyeblikk hvor du kjenner at du virkelig smaker noe ekte. Det er en rett som er enkel i ingredienser, men rik på smak – og den gjør seg like godt en kjølig sommerkveld som midtvinters.
Vil du prøve selv? Her er oppskriften – rett fra mitt eget kjøkken.
Oppskrift på ekte fransk løksuppe (4 porsjoner)
Ingredienser:
-
5 store gule løk
-
2 ss smør
-
1 ss olivenolje
-
1 ts sukker
-
1 ss hvetemel (valgfritt – gir en litt tykkere konsistens)
-
1,2 liter oksekraft (gjerne hjemmelaget på bein)
-
1 dl hvitvin (kan sløyfes, men gir ekstra dybde)
-
1 laurbærblad
-
1 kvist fersk timian eller ½ ts tørket
-
Salt og pepper
Topping:
-
4 skiver godt landbrød eller baguette
-
100–150 g revet Gruyère (eller Comté / Jarlsberg)
Slik gjør du det:
-
Karamelliser løken
Skjær løken i tynne skiver. Varm smør og olje i en stor gryte. Ha i løken sammen med sukkeret og la det stå på lav varme i ca. 30–40 minutter, til løken er gyllenbrun og karamellisert. Rør jevnlig. -
Bygg suppen
Tilsett hvetemel og rør i 1–2 minutter (hvis du vil ha fyldigere suppe). Hell i hvitvinen og la den koke inn i noen minutter før du tilsetter kraft, laurbærblad og timian. Småkok i 20–30 minutter. Smak til med salt og pepper. -
Gratiner og server
Hell suppen i ildfaste suppeskåler. Legg en brødskive på toppen og dryss over rikelig med ost. Gratiner under grill i ovnen på 200–225 °C i ca. 5–10 minutter, til osten er boblende og gyllen.
Vinanbefalinger – fra luksus til kupp
Vil du unne deg noe ekstra?
Chassagne-Montrachet 2023 – Clos Devant
Smør, sitrus, finesse og nok kraft til å møte osten. En klassiker som virkelig løfter suppen.
-
Savagnin fra Jura – særlig fra Côtes du Jura:
Har et lett oksidativt preg med nøtter, mineraler og sitronzest. Perfekt match til løkens sødme og den salte osten.
💛 Mye vin for pengene?
-
Muscadet Sèvre-et-Maine sur Lie (Loire)
Superrimelig, mineralsk og frisk – perfekt til smeltet ost og brød!
Se etter produsenter som Domaine de la Pépière eller Jo Landron for ekstra kvalitet.
Alkoholfritt?
Prøv en lett perlende, syrlig eplemost – gjerne fra Filippa eller Discovery-epler. Syren renser og frisker opp.