En dag i Sauternes,  høsting, historie og inspirasjon

En dag i Sauternes, høsting, historie og inspirasjon

Vi reiste videre til Sauternes, et område som for meg alltid har hatt noe magisk over seg. Her handler alt om klimaet: morgentåken som legger seg over vinmarkene, fuktigheten som gjør at edelråten (botrytis) kan utvikle seg, og den plutselige solen som tørker druene akkurat i tide. Det er dette samspillet som skaper Sauternes helt unike viner.

Vi besøkte Château Sigalas Rabaud, en familiedrevet vingård med 17 hektar vinmark. Her møtte vi Laure, som har overtatt etter faren sin. Han er nå 95 år gammel, og fremdeles aktiv, han coachet de unge under innhøstingen mens vi var der. Moren og faren bor fortsatt sammen, med hus i Pomerol, mens Laure bor på vingården deler av året, og ellers i Bordeaux sentrum.

Vi ble tatt imot av Latifa, som var student innen reiseliv hvor de har fire dager praksis og en dag skole hver uke. Hun guidet oss gjennom historien, prosessen og vinkjelleren. Og vi var utrolig heldige fo akkurat denne dagen var det høsting av botrytisdruene! Her er det nemlig været og druens utvikling som styrer alt. En dag for sent, og druene kan være ødelagt av regn. En dag for tidlig, og magien skjer ikke.

Château Sigalas Rabaud er mest kjent for sin klassiske Sauternes, men de lager også hvitvin og musserende. Det er et bevisst valg, søtvin er ikke like populært som det en gang var, og markedet etterspør friskere og lettere stiler. For å nå nye generasjoner vinelskere må de derfor være innovative og tilpasse seg, samtidig som de holder fast ved tradisjonene. Jeg ble fascinert over kontrastene, det tradisjonelle håndverket med botrytisdruer på den ene siden, og de mer moderne vinene på den andre. Det viser hvor mye potensiale som faktisk finnes i Sauternes, når de tør å tenke nytt.

Dette besøket gjorde inntrykk på meg. Ikke bare på grunn av vinene, men fordi vi fikk se på nært hold hvordan klima, historie og familietradisjoner veves sammen i hver drueklase.

Hjertelig takk til Laure og Teamet på gårene for deres fantastiske gjestfrihet og for at vi ble inkludert i innhøstingen.

Visste du at …?

Søtvin har falt i popularitet
På 1970- og 80-tallet var søtvin høyt etterspurt, men i dag foretrekker mange friskere og lettere viner. Det gjør at produsenter i Sauternes nå også lager tørre hvitviner og musserende for å møte markedet.

Klimaet skaper magien
Det er tåken fra elven Ciron som gjør at botrytis-soppen kan utvikle seg. Når solen bryter gjennom tåken og tørker druene, konsentreres sukker og smak,  og resultatet blir Sauternes unike sødme og kompleksitet.

Ekstremt krevende innhøsting
Druene må plukkes for hånd, klase for klase, eller bær for bær, og ofte i flere omganger. Hele 10 meter med vinranker gir bare én magnumflaske (1,5 liter) Sauternes. Det sier litt om hvor mye arbeid og hvor lite volum som faktisk kommer ut av disse druene.

Markedsføring og innovasjon
For å overleve må produsentene i Sauternes nå kommunisere verdien av håndverket og samtidig tilby nye vintyper og markedskanaler som tiltrekker yngre generasjoner.

Vil du lære mer om mat og vin i kombinasjon?

❤️ Gjestene våre sier det best!

Vi bestilte tapas til et bursdagsselskap. Topp service og alle gjestene skrøt veldig av hvor god maten var! Meget bra sammensatt tapasmeny med rause porsjoner og nydelig presentasjon. Kan anbefales!
Ikke nøl! Du/dere vil ikke angre. Og dere vil få lykkelige gjester♥️
Vi fikk servert mat fra Morgenfugl i vår sønns bryllup og en større suksess kunne de ikke levert! Alt fra presentasjon av mat og drikke, for ikke å snakke om hvordan alle fristelsene var dandert på fatene. Og! Grillbufeeten!! Har ikke ord! Dette var den beste serveringen vi kunne fått, og vi vet flere prater om den.
Brukte Morgenfugl til catering i bryllupet vårt. Grillbuffet. Strålende fornøyd. God oppfølging i forkant og nydelig mat.
Veldig god og vennlig service selv om vi bestilte tapasmåltidet på litt kort varsel. Familiemiddagen ble en fest med utallige lekre retter. Takk for maten! Dette blir ikke siste gang.