Ukas sommelierblogg
Vi startet dagen med en kvalitetsvurdering, et av de mest spennende temaene: Hvordan oppstår egentlig årgangsforskjeller? Vi smakte viner fra samme produsent og samme vingård, men med ulike år. Fascinerende å kjenne hvordan naturen setter sitt fingeravtrykk: et godt år kan gi kraft og konsentrasjon, mens et kjøligere eller våtere år gjør vinen mer slank og syredrevet.
Så fikk vi et lite historisk dypdykk:
I antikkens Hellas og Roma var en “saumalier” faktisk en som håndterte pakkdyr, i krig og fred.
Rollen utviklet seg i Frankrike, og fikk mer form rundt 1800-tallets restauranter.
Sommelierer var lenge lavt utdannede og ikke regnet som en dynamisk rolle, men i dag er faget på vei til å bli mer levende, kreativt og hierarkisk på linje med kjøkkenet i klassiske vinland.
Og som om ikke det var nok: dagen ble avsluttet med bobler!
Champagneprodusenten Deutz var på Norgesbesøk, og jeg fikk være med på en smaking. Vi fikk høre om terroir, arbeidet bak vinene, forskjellen på årgangschampagne og non-vintage, og smake på flere ulike cuvéer. En skikkelig elegant slutt på en lang dag!
Neste uke skjer det noe helt spesielt, jeg skal nemlig på vintur til Bordeaux 
Følg med, det blir en uke fylt med vinmarker, slott og masse ny inspirasjon!


