Visste du at glasset kan forandre hele vinopplevelsen?

Visste du at glasset kan forandre hele vinopplevelsen?

Jeg må bare dele en helt mindblowing opplevelse jeg hadde nylig på en masterclass om Riedel-glass i Oslo. Aldri hadde jeg trodd at et glass kunne gjøre så stor forskjell på smaken av vin – men det kunne det!

Vi smakte på en eiket Chardonnay, først i et Riesling-glass, og så i et ekte Chardonnay-glass fra Riedel. Og wow. Det var som å smake på to forskjellige viner! I Riesling-glasset føltes vinen nesten skarp og lukket, men i Chardonnay-glasset åpnet den seg opp, ble rund, fyldig og full av deilige toner av smør, vanilje og nøtter. Jeg var rett og slett sjokkert – og overbevist.

Hva gjorde jeg etterpå? Jo, jeg stakk rett innom butikken på vei hjem og kjøpte meg nye Riedel-glass! Nå kan jeg nesten ikke vente med å teste dem hjemme.

Søtvin – mer enn bare dessertvin!

Vi dykket også ned i søtvinens verden, og smakte på noen utrolig spennende varianter fra ulike land. Her er noen høydepunkter – og mine tips til hva de passer perfekt til:

  • Tokaji (Ungarn) – klassisk edelråtevinen, med smak av aprikos, honning og nøtter. Fantastisk til blåmuggost som Roquefort eller Gorgonzola, og nydelig sammen med nøttebaserte desserter.

  • Søt Chenin Blanc (Sør-Afrika) – laget på druer med botrytis, med eksotiske toner av ananas, honning og appelsinskall. Nydelig til fruktdesserter, sitronkake eller en kremete ost som Brie de Meaux.

  • Recioto della Valpolicella (Italia) – søt rødvin med smak av kirsebær, svisker og et hint av kakao. Den roper etter sjokoladedesserter! Prøv den til en rik sjokoladekake eller mørk sjokolademousse. Funker også overraskende bra til lagrede, harde oster.

  • Moscato d’Asti (Italia) – lett, frisk og perlende, med smak av blomster, fersken og sitrus. En drøm til friske desserter med bær, fruktsalat eller en sitronpai. Også super til fersk geitost.

Funfact: Recioto er faktisk "moren" til den kjente Amarone-vinen. Hvis Recioto får gjære helt ut til en tørr vin, blir det Amarone – men stopper man gjæringen før, får man denne søte herligheten.

Jeg tok også et bilde og laget en liten snutt om glassene – de kommer snart på Instagram! Følg med 🥂✨